Komora chłodnicza to zamknięta przestrzeń pozwalająca zachować ściśle określone parametry, takie jak na przykład stała temperatrua, która jest wymagana do przechowywania produktów spożywczych - warzyw, owoców, mięs, wędlin, nabiału.
Prowadzenie sklepu spożywczego czy też działalności związanej z sektorem HORECA - ogólnie mówiąc wszędzie tam gdzie mamy doczynienia z przechowywaniem dużej ilości artykułów spożywczych, stawia przed nami wyzwanie - gdzie i jak co przetrzymać? Każdy z nas ma świadomość, że żywność przechowywana w niektrolowanych temperaturach bardzo łatwo psuje się, pogarszają się jej cechy organoleptyczne (smak, zapach, wygląd, barwa) w skutek zachodzących zmian mikrobiologicznych i biochemicznych. Jedynym sposobem aby wydłużyć żywotność produktów jest przechowywanie ich w temperaturze zbliżonej do 0°C. Niskie temperatury powstrzymują rozwój drobnoustrojów oraz wyhamowują zmiany chemiczne i enzymatyczne zachodzące w produkcie spożywczym.
Komory chłodnicze buduje się jako tzw. zerowe w zakresie temperatur -5°C do +5°C oraz jako mroźnicze w zakresie temperatur od -5°C do -30°C. W zależności od zakresu temperatur komory różnią się one głównie grubością poliuretanowego rdzenia płyt warstwowych, rodzajem zamontowanych drzwi - chłodniczych bądź mroźniczych oraz elementami aparatury chłodniczej.
Komory chłodnicze wykonywane przez firmę Klimors budowane są na podstawie płyt warstwowych, które składają się z dwóch okładzin zewnętrznych wykonanych z lakierowanej blachy stalowej obustronnie ocynkowanej oraz wypełnienia izolacyjnego z pianki poliuretanowej.
Każda komora wyposażona jest w drzwi chłodnicze bądź mroźnicze dostępne w systemie uchylnym bądź przesuwnym, których producentem jest firma Klimors. W zależności od wymagań klienta jako producent jesteśmy w stanie wykonać drzwi o dowolnym wymiarze, w kolorze z palety RAL, które spełniają standardy higieniczne oraz posiadają odpowiednie atesty i certyfikaty.
Elementy wykończenia są niezbędne aby nadać finalny, estetyczny wygląd komorze. Są to przede wszytkim obróbki blacharskie z blachy lakierowanej, które są przez nas wykonywane samodzielnie po przeanalizowaniu zapotrzebowań danego klienta, a także profile oraz narożniki/kątowniki.
Do wyłożenia powierzchni wewnętrznych i zewnętrznych komór chłodniczych jak i mroźniczych jedną z możliwości stanowią panele Glasliner - arkusze wykonane z żywic poliestrowych wzmocnione włóknem szklanym. Materiał ten cechuje się dużą wytrzymałością na uderzenia oraz odpornością na chemie i wilgoć. Są one idealnym zamiennikiem dla paneli metalowych jak i termoplastycznych, a przy tym spełniają szereg norm higienicznych i są łatwe w utrzymaniu w czystości.